A korszerű klímaberendezés funkciói

Ha egy elektronikai cikket vásárol valaki, általában nemcsak egy dologra szeretné használni. A modern klímaberendezés jellemzője, hogy nem csupán a belső terek hűtésére alkalmas, hanem sokkal több funkcióval is rendelkezhet. Mindemellett alapelvárás az is, hogy a sokfunkciójú klímák ne foglaljanak nagyobb helyet, mint az egyszerűek. Ez igazi kihívás a gyártóknak, de úgy néz ki, hogy meg tudnak birkózni a feladattal.

Alapfelszereltségek közé tartozik a ki- és bekapcsolási lehetőség mellett a porszűrő is. A korszerű klímaberendezés azonban sokkal többre képes ennél. Egyes szerkezetekbe be van építve olyan szűrő is, amely segít a kellemetlen szagok semlegesítésére, az ionizáló segítségével, ugyanakkor a rettegett gombák megtelepedését is késleltetni tudja. Ezt öntisztító funkciónak nevezik. Némelyik modell párátlanítóval is el van látva, amelyet eddig külön gépezettel kellett megoldani.

Az üzemmódok szempontjából is változatos lehetőségeket nyújt a klímaberendezés, hiszen sokuk képes éjszakai vagy turbó üzemmódban is működni. Az éjszakai, leginkább a zajcsökkentés és az egyenletes hőmérsékletbiztosítás szempontjából hasznos. Bizonyára hallott már arról is, hogy egyes légkondicionáló típusok fűtésre is alkalmasak.

Ez a funkció némelyiknél automatikusan működik a külső érzékelők által kapott információk alapján. Ez az érzékelő lehet egy fix termosztát, vagy akár mobil eszköz is. Ekkor a klímaberendezés érzékelőjét Ön helyezheti el a lakása bármelyik pontján, ahol az adott hőmérsékleti adatok alapján fogja szabályozni a működést.